37. týden těhotenství: miminko je schopné samostatně dýchat

0
37. týden těhotenství: miminko je schopné samostatně dýchat
Shutterstock

Přestože vám do porodu ještě zbývají poslední 3 týdny, v 37. týdnu těhotenství je už vaše miminko považováno za plně donošené. Plíce již dozrály a dítě je konečně schopné samo dýchat, jakmile se narodí. Je tedy připraveno se s vámi už brzy setkat. Nastávající maminky mohou navíc od tohoto okamžiku začít s přípravou na porod posilováním pánevního dna a také masáží hráze.

Co znamená 37. týden těhotenství ve vývoji miminka?

Dosažení 37. týdne (37 tt) těhotenství znamená, že vaše dítě je oficiálně považováno za plně donošené, jelikož jeho hlavní vývoj byl dokončen. Plíce vašeho miminka, stejně jako jiné životně důležité orgány, už jsou nyní zralé, a dítě by tedy mělo být schopno samostatného dýchání.

Na kojení se vaše ratolest připravuje už několik týdnů tím, že cvičí sání a polykání. Kolem 37. týdne však bývá dokončena jejich koordinace. Trávicí systém už obsahuje mekonium, což je zelená lepkavá látka, která mu umožní po narození vytvořit první stolici.

V této chvíli by měl být váš potomek otočený hlavičkou dolů a připravovat se na porod. V děloze už mu začíná být nejspíš dost těsno, takže se pohybuje jen v rámci možností a spíše protlačuje svoje nohy a ruce. Někdy se tak může stát, že uvidíte otisk jeho dlaní nebo chodidel na svém břiše.

Váha a velikost miminka

V 37. týdnu těhotenství váha miminka dosahuje rozmezí 2700 až 2900 gramů a za optimální délku se v této fázi těhotenství považuje asi 35 centimetrů. Pro srovnání si můžete představit například čínské zelí, které této velikosti odpovídá.

Do porodu ale ještě trochu povyroste, stejně tak i jeho mozek a lebka budou ještě ve svém růstu pokračovat. Kromě růstu bude vaše ratolest až do porodu přibírat denně kolem 15 gramů tuku, který bude potřebovat pro regulaci tělesné teploty a také pro stabilizaci hladiny cukru v krvi.

Co čeká nastávající maminky v těhotenství 37. týden?

Vzhledem k tomu, že se vaše tělo i mysl připravují na blížící se porod, může se u vás začít projevovat tzv. hnízdící instinkt. Ten je naprosto přirozený u každé nastávající maminky.

Jedná se totiž o jeden z mateřských pudů, který se projevuje nejen u lidí, ale také u zvířat. Znamená to, že začínáte pociťovat nutkání co nejlépe připravit váš domov na dítě. Základní věci, které byste měly mít nachystané pro dítě, jsou:

  • Postýlka na spaní
  • Dětské pleny a čistící ubrousky
  • Oblečení pro miminko
  • Dětská autosedačka
  • Dudlík (v případě, že jej plánujete používat)

Tento instinkt se může projevit nejen pořizováním toho, co vám ještě chybí, ale také velkým úklidem. Buďte však opatrné, abyste se příliš nenamáhaly, a to například zvedáním těžkých předmětů nebo namožením zad. K tomu zpravidla dochází, pokud jste delší dobu ohnuté během vysávání či vytírání.

Po fyzické aktivitě se také typicky dostavují poslíčci. Dávejte tedy dobrý pozor, abyste je rozpoznaly od začínajícího porodu, ke kterému může už brzy dojít. Také už nejspíš pociťujete silnější tlak v oblasti pánve způsobený poklesem miminka do porodních cest.

Tip 1: 37. týden těhotenství je momentem, kdy mohou nastávající maminky připravovat své porodní cesty na hladší průběh porodu pomocí cvičení pánevního svalstva a také masáží hráze. Posilování můžete provádět například známými Kegelovými cviky nebo za pomoci zdravotní pomůcky zvané Aniball.

V 37. týdnu těhotenství se váš děložní čípek může začít rozšiřovat. Když k tomu dojde, můžete během těhotenství ztratit tzv. hlenovou zátku, která chránila vaši dělohu před infekcí. Pokud se tak stane, znamená to, že se blíží porod. Ten může přijít v řádu několika dní, hodin, ale i týdnů. Pokud se tak stane, neváhejte zavolat svému lékaři.

Tip 2: V této době už nejspíš máte nachystanou tašku do porodnice a také víte, na co všechno byste neměly zapomenout. Pokud ale začnete rodit ještě před termínem, je dobré vědět, kdy vyrazit do porodnice, abyste nepřijely příliš brzy a nemusely se vracet, nebo abyste naopak nepřijely příliš pozdě.

37. týden těhotenství: pocity, které se mohou objevit

S blížícím se porodem se u vás mohou projevit pocity úzkosti a stres, což je naprosto přirozené se všemi těmi myšlenkami na to, co vás čeká, ať už během porodu nebo v následujících dnech či dokonce letech. Pamatujte, že vše, co cítíte, je v pořádku a naprosto přirozené, zvláště pokud čekáte vaše první dítě.

Neváhejte prodiskutovat své pocity se svým poskytovatelem zdravotní péče, který vám může odpovědět na případné otázky, ale i s partnerem a dalšími zkušenými členy rodiny. Uvidíte, že jakmile ze sebe vaše obavy dostanete ven, alespoň trochu se vám uleví.

37. týden těhotenství: porod

Přestože by děti narozené v 37. týdnu neměly mít zdravotní obtíže, další týden nebo dva v břiše navíc sníží riziko možných problémů pro vaše miminko. Nejspíš už jste netrpělivé, abyste konečně viděly a držely svoje dítě v náručí, ale nenechte se zlákat k plánování dřívějšího porodu, pokud vám to přímo nedoporučí váš lékař. Pokud začnete rodit přirozeně, mělo by to být v pořádku, ale není třeba spěchat.

Miminko stále ještě potřebuje nabrat tukové zásoby a jeho mozek ještě potřebuje povyrůst a vytvořit další nervové spoje. V posledních týdnech těhotenství se také posiluje dětská imunita a zvyšuje se pravděpodobnost, že nenastanou problémy s dýcháním po porodu. Přestože byl hlavní vývoj již dokončen, stále ještě je třeba některé tělesné funkce zdokonalit.

Zdroje: babyweb.cz, nestlebaby.cz, pampers.cz, babyonline.cz