32. týden těhotenství: miminko lépe zvládá regulovat svoji tělesnou teplotu

0
32. týden těhotenství: miminko lépe zvládá regulovat svoji tělesnou teplotu
Shutterstock

V tomto týdnu těhotenství (32 tt) se toho u miminka příliš nezměnilo, jelikož všechny důležité orgány se již vyvinuly nebo svůj vývoj dokončují. Kostra je již kompletní a díky zvýšené produkci bílkovin navíc dětské tělo dokáže lépe regulovat svoji tělesnou teplotu. V následujících týdnech bude vaše ratolest tedy především nabírat na váze a sílit. Nastávající maminky se mohou připravit na častější poslíčky a možná také na výraznější pálení žáhy.

32. týden těhotenství: jaký je to měsíc?

Pokud jste ve 32. týdnu (32 tt) těhotenství, znamená to, že jste již v 8. měsíci a do porodu zbývá pouhých 8 týdnů. Vaše břicho v této fázi těhotenství měří asi 30 až 34 centimetrů od horní části dělohy po pánevní kost.

Možná se tedy začínáte kvůli rostoucímu bříšku cítit trochu nemotorně, jelikož se mění vaše rovnováha. To je v tuto chvíli naprosto normální. Dávejte si ale pozor, abyste se zvedaly do polohy ve stoje pomalu a nejlépe měly nějakou oporu.

Co se v těhotenství 32. týden děje s miminkem?

V posledních týdnech si vaše miminko zdokonaluje dovednosti, které bude potřebovat, až se podívá na svět. Od polykání a dýchání po kopání a sání. V očekávání této změny na přijímání potravy ústy je připraven i trávicí systém. Plíce svůj vývoj také pomalu dokončují.

Tělesná kostra by už měla být touto dobou kompletní, ale kosti jsou stále celkem měkké a také ohebné. V následujících týdnech bude nejdůležitějším úkolem miminka už jen povyrůst a nabrat váhu, aby bylo dostatečně silné na život mimo vaši dělohu.

32. týden těhotenství: váha miminka a jeho velikost

Vaše miminko je v tuto chvíli velké asi jako hlávkový salát a stále rychle roste a nabírá na síle. Na délku měří nyní kolem 42 centimetrů a váží asi 1700 gramů. Vaše dítě vypadá čím dál víc jako novorozenec, protože se pod kůží hromadí čím dál více tuku a pokožka již není průsvitná, ale zbarvená do růžova. Navíc jeho řasy, obočí a dokonce i vlasy na hlavě jsou nyní na svém místě.

Již během druhého trimestru vaše dítě začalo nabírat více hnědý tuk, což je typ tuku potřebný k udržení tepla v těle po opuštění dělohy. Kolem 32. týdne těhotenství tělo vašeho miminka také zvýšilo produkci bílkovin a enzymů nezbytných pro tvorbu tělesného tepla, což znamená, že nyní lépe zvládne regulovat tělesnou teplotu.

Co čeká ve 32. týdnu maminku?

Někdy mezi tímto a 34. týdnem těhotenství by mělo miminko klesat z vyšší části u vašich žeber dolů blíže k pánvi, kde bude nejspíš v poloze hlavičkou dolů až do porodu. Nemusí to tak být ovšem u každé nastávající maminky. Některé děti neklesnou až do porodu.

Když k tomu dojde, můžete si všimnout, že najednou cítíte, jak je miminko níže a možná se vám i lépe dýchá. Intenzita některých těhotenských příznaků se ale naopak právě teď možná zvyšuje, protože pálení žáhy a falešné kontrakce (poslíčci) mají tendenci být výraznější kolem 32. týdne těhotenství.

Náš tip: Pálení žáhy v těhotenství se můžete vyvarovat například tím, že před jídlem nenaplníte svůj talíř až po okraj, ale porci si rozdělíte na více menších chodů. Malá jídla jsou pro váš zažívací systém totiž lépe stravitelná. Jezte tedy spíše častěji, třeba šestkrát denně, a nadále se vyhýbejte jídlům, která mají vysoký obsah tuků nebo jsou kořeněná.

Prsa se zvětšují a bradavky tmavnou

Vaše bradavky nejspíš začínají díky hormonálním změnám vypadat tmavší. Není přesně známo, proč tomu tak je, ale existuje teorie, že ztmavnou, aby je dítě lépe vidělo při kojení. Vaše prsa jsou pravděpodobně také znatelně větší a možná dokonce začala produkovat kolostrum, což je hustá žlutá tekutina, kterou bude dítě jíst v prvních dnech života.

Zvýšený výtok vs předčasný porod ve 32. týdnu těhotenství

V této době také můžete zaznamenat výraznější vaginální výtok. Vaše tělo se tak připravuje na porod, protože tím zabraňuje možné infekci. Dávejte ale pozor na hlenovou zátku. Tato hustá mazlavá (někdy i krvavá) látka pokrývá děložní čípek až několik dní před porodem, kdy jej vaše tělo vypudí.

Pokud byste naopak zaznamenaly vodnatý stálý průtok, který spíše vypadá jako voda než výtok, mohlo by se jednat o únik plodové vody a začínající porod. V takovém případě raději zavolejte vašemu lékaři, nebo rovnou vyrazte do nemocnice.

Tipy pro nastávající maminky pro tento týden

Pokud jste to ještě neudělaly, je nejvyšší čas začít cvičit dýchání. Pomalé rytmické dýchání vás uvede do uvolněnějšího stavu, který by vám měl pomoci lépe zvládnout porod. Jestli nevíte, jak na to, zkuste se porozhlédnou po předporodních kurzech. Také můžete zvážit návštěvu jógy pro těhotné, kde kromě nácviku dechů lépe připravíte své tělo na porod i po fyzické stránce.

Dalším krokem, jak se pomalu začít připravovat na porod, je utřídit si myšlenky ohledně toho, jaké jsou vaše představy o průběhu porodu. Zamyslete se nad tím, jaké jsou vaše preference, a zjistěte si, jaké možnosti k porodu vaše porodnice klientkám nabízí. To vše vám pomůže si lépe připravit váš porodní plán.

Zdroje: babyonline.cz, nestlebaby.cz, pampers.cz, thebump.com