Jak předcházet striím v těhotenství a po porodu? Základem je hydratace a esenciální tuky

0
Jak předcházet striím v těhotenství a po porodu? Základem je hydratace a esenciální tuky
Shutterstock

Některé nastávající maminky a ženy po porodu strie hrdě nosí jako známku mateřství. Ostatní o nich naopak nechtějí ani mluvit. Strie jsou viditelným projevem toho, že se vaše pokožka natáhla, jak vaše tělo rostlo spolu s dítětem. Sice nemůžete zcela zabránit tomu, aby se strie během těhotenství objevily, ale existují způsoby, jak snížit pravděpodobnost jejich vzniku. Navíc není důvod se příliš stresovat, protože těhotenské strie obvykle časem samy mizí.

Co jsou strie?

Strie se obvykle projevují jako pruhy rovnoběžných čar na pokožce. Tyto čáry mají jinou barvu a strukturu než vaše normální pokožka a zbarvují se od fialové přes jasně růžovou až po světle šedou. Když se dotknete strií prsty, můžete na pokožce cítit mírné rýhy. Někdy strie může způsobovat také svědění nebo mírnou bolest.

Strie se typicky objevují během těhotenství nebo po porodu, ale také při náhlé změně hmotnosti. Někdy mají také tendenci vyskytovat se u dospívajících dívek, které rychle rostou. Objevit se mohou kdekoliv na těle, ale jsou nejčastější jsou na břiše, prsou, pažích, stehnech a hýždích. Strie ovšem nejsou ze zdravotního hlediska škodlivé a často časem samy mizí.

Co způsobuje strie v těhotenství?

Během těhotenství mohou vaše hormony způsobit zeslábnutí vláken pokožky, takže je náchylnější k tvorbě strií. Jak vaše dítě roste a pokožka se natahuje, mohou se objevit strie na břiše. Stejně tak mohou vzniknout strie na prsu nebo na obou, jak se postupně zvětšují. Prvním příznakem vzniku strií může být svědění pokožky.

Těchto známek mateřství si nejspíš začnete všímat ve chvíli, kdy se budete nacházet zhruba mezi 13. a 21. týdnem těhotenství. Strie jsou v těhotenství velmi běžné, údajně postihují až 8 žen z 10. Mají ale také hodně co do činění s genetikou. Je tedy pravděpodobné, že pokud je vaše matka měla, asi se na vašem těle objeví také.

Strie na stehnech či na zadku

Dalším faktorem, který zvyšuje náchylnost ke tvorbě strií, je rychlé přibývání na váze v těhotenství. Větší nárůst hmotnosti se zpravidla projevuje na celém těle a typicky se tak mohou objevit i strie na zadku či na stehnech. To, jakou váhu přiberete, může záviset na vaší hmotnosti před těhotenstvím.

Pokud máte obavy, že přibíráte více, než je zdravé, obraťte se na svého lékaře. Je však důležité, abyste během těhotenství nedržely žádnou dietu a jedly zdravou a vyváženou stravu.

Jak na strie, než se objeví?

Základem prevence strií je hydratace pokožky, aby byla pružná. Pijte dostatek vody, aby bylo vaše tělo dobře hydratované, a dodržujte zdravou stravu s vysokým obsahem esenciálních mastných kyselin Omega 3 a Omega 6.

Tyto esenciální tuky jsou klíčem k udržení zdravých buněčných membrán pokožky. Důležité jsou také antioxidanty, protože bojují proti škodlivým volným radikálům a stimulují produkci kolagenu. Pružnost pokožky můžete navíc podpořit pravidelným užívání tělových krémů a olejů.

Strie po porodu mohou zeslábnout

Strie nemusí úplně zmizet, ale po skončení těhotenství mohou získat méně nápadnou stříbrnou barvou. Uvolnit se a cítit se lépe vám může pomoci masáž. Způsob, jak strie rychle a zcela odstranit, ale bohužel neexistuje.

Postupem času se vaše tělo po porodu začne cítit lépe díky zdravé stravě, pravidelnému cvičení a některým přípravkům. Možná bude znovu vypadat jako před těhotenstvím.

Jak se zbavit strií?

Úplné zmizení strií bohužel nemůže zajistit žádný druh léčby. Dobrou zprávou ovšem je, že strie vzniklé během těhotenství nebo po porodu často postupem času slábnou a mohou samy od sebe zcela zmizet. Pokud ale nechcete čekat, existují způsoby, které mohou zlepšit jejich vzhled.

Krém na strie v těhotenství může pomoci ve chvíli, jakmile se objeví, ale neexistují spolehlivé důkazy o tom, že tyto přípravky skutečně fungují. Účinnější však může být prevence, tedy užívání krému či oleje na strie ještě předtím, než se vůbec projeví. Existuje i několik dalších způsobů, jak zmírnit viditelnost strií:

  • Krémy s kyselinou glykolovou a chemický peeling jsou dalšími způsoby léčby strií. Pracují na tom, aby pomohly zmírnit vzhled současných strií, ale nezabraňují vzniku nových.
  • Odstranění laserem. Laserová terapie podporuje růst kolagenu a elastinu. Nejlepší je použít tuto terapii na čerstvé strie.
  • Frakční fototermolýza. Je podobná laserové terapii pulzním barvivem v tom, že využívá laser. Funguje to však tak, že cílíte na menší oblasti pokožky, což způsobuje menší poškození kůže.

Krém na strie po porodu

Krémy, které obsahují léčivou látku tretinoin, mohou zlepšit vzhled strií, zejména pokud jsou používány každý den. Tretinoin je typ retinoidu, což je vláknitý protein, který pomáhá urychlit regeneraci kožních buněk a stimuluje růst kolagenu.

Tento druh krému však není volně prodejný a musí vám jej předepsat dermatolog. Retinoidy však vůbec nepoužívejte, pokud jste stále těhotná, protože mohou vést k vrozeným vadám. Pokud stále kojíte, poraďte se o jeho užívání se svým lékařem.

Zdroje: nutriklub.cz, blog.mall.cz, healthline.com