Ječné zrno u dětí vyléčíte doma, vlčí zrno vyžaduje návštěvu lékaře. Jak se od sebe liší?

0
Ječné zrno u dětí vyléčíte doma, vlčí zrno vyžaduje návštěvu lékaře. Jak se od sebe liší?
Shutterstock

Ječné zrno se typicky projevuje bolestí, zarudnutím a otokem očního víčka. U malých dětí může být zánět dále doprovázen zvýšenou teplotou či zduřelými příušními uzlinami. Pokud se neobjeví žádné komplikace, ječné zrno by mělo při domácí léčbě teplými obklady odeznít v průběhu jednoho týdne. Vlčí zrno je však chronický typ zánětu, který vyžaduje léčbu pomocí antibiotik.

Co je ječné zrno v oku?

Ječné zrno, latinsky také hordeolum, vzniká ucpáním mazové žlázky mezi řasami na horním nebo dolním víčku oka. Maz se následně zanítí a žlázka se začne plnit. Ucpat se mohou jakékoli oční žlázky, ale nejčastěji bývají zasaženy tzv. Meibomovy žlázy. Oko je následně oteklé, zarudlé a projevuje se bolestí v postižené oblasti.

Jde o jedno z nejčastějších onemocnění oka vyvolané bakteriemi stafylokoka či streptokoka, které se do oka dostávají z okolní kůže. Pokud se obáváte, zda je ječné zrno přenosné, buďte bez obav. Tento zánět se nešíří z člověka na člověka vzduchem. Výjimečně k tomu může dojít například při použití stejného ručníku na obličej nebo při doteku infikovaného oka a následně toho vašeho.

Jaké má ječné zrno příznaky?

Prvním signálem, že je oko infikováno bakteriemi, je zpravidla bolest celého očního víčka. Následně se bolest začne soustřeďovat do jednoho místa, které asi 3. den od počáteční bolesti zčervená. V tomto místě vzniká otok vyplněný hnisem, přičemž na vnitřní straně by mělo být patrné hnisající žluté zrno.

Asi po 7 dnech zanícená čepička praskne a z oka začne vytékat hnis, který je nutné postupně odstraňovat, ideálně vatičkou namočenou v borové vodě. Ječné zrno u dětí, zejména u těch nejmenších, se dále může projevit zvětšením příušních uzlin a zvýšením teploty. Typickými příznaky ječného zrna u dětí tedy mohou být:

  • Bolest
  • Zčervenání
  • Zteplání
  • Otok (s hnisavou čepičku na vnitřní straně víčka)
  • Zvětšené příušní uzliny
  • Zvýšená teplota

Ječné zrno: příčina vzniku

Ječné zrno zpravidla vyvolávají bakterie, které žijí na povrchu kůže a které za normálních podmínek žádné komplikace nezpůsobují. Obvykle se jedná o bakterie stafylokoka či streptokoka. Existují ale rizikové faktory, které mohou zapříčinit zánět v oku. Mezi ně patří:

  • Nedostatečná hygiena očí (například sahání do očí a mnutí očí neumytýma rukama)
  • Neopatrné vkládání kontaktních čoček do očí
  • Zanedbání odličování, především řasenky (u dospělých)
  • Čas strávený ve znečištěném prostředí (např. kde je hodně prachu)
  • Používání nekvalitní nebo nevhodné kosmetiky
  • Dlouhodobá zátěž očí (např. ze sledování televize či monitoru počítače)
  • Oslabená obranyschopnost organismu, nedostatek vitaminu B
  • Vrozená porucha mazových žláz
  • Hormonální nerovnováha
  • Některé nemoci, např. cukrovka

Vlčí zrno u dětí

Vlčí zrno, latinsky nazývané chalazion, označuje chronický zánět Meibomových žláz, při kterém pozvolna dochází k zanícení celého shluku buněk. Někdy se rozvine z ječného zrna a jindy na vině bývá zablokovaný odtok žláz. Na dotek nebývá vlčí zrno bolestivé, ale u okraje víčka se nachází znatelné vyklenutí. V závislosti na velikosti a umístění zánětu může dočasně docházet i rozostřenému vidění.

Vlčí zrno se častěji vyskytuje u lidí, kteří jsou náchylní nebo trpí zánětlivými nemocemi, jako je akné, seboroická dermatitida, růžovka, chronický zánět očních víček a podobně. Opakující se nebo neobvykle vypadající vlčí zrna mohou být známkou vážnějšího onemocnění, a to včetně rakoviny, ale to bývá poměrně vzácné.

Ječné zrno: léčba

Pokud se nevyskytnou žádné komplikace, léčba ječného zrna obvykle nevyžaduje návštěvu lékaře, jelikož zrno samo praskne a vyteče. Abyste proces hojení urychlili, můžete vašemu dítěti dávat na oko teplé obklady, například z heřmánkového čaje, který má hojivé účinky. Ty přikládejte několikrát denně. Jakmile otok praskne a začne vytékat hnis z oka, pravidelně jej odstraňujte z koutku očí vatičkou, ideálně namočenou do borové vody.

Co na ječné zrno dále pomáhá, jsou volně prodejné oční masti (např. Ophthalmo Septonex), nebo odvar z již zmiňovaného heřmánku, případně světlíku či sporýše. U malých dětí byste měli ohlídat, aby si nesahaly do podrážděného oka. Často se proto doporučuje přelepit oko i s obkladem náplastí.

Jak léčit ječné zrno babskými radami?

Léčba ječného zrna babskými radami zahrnuje použití krupice nebo brambory. Podle všeho byste měli krupici nahřát na suché pánvi, vzniklou hrudku zabalit do látky, přežehlit žehličkou a 3x denně přikládat na oteklé oko. Použít můžete i obklad z krupicové kaše.

Další možností je uvařit bramboru do měkka, tu následně rozmačkat a přidat žloutek s trochou horkého mléka. Vzniklou kaši vložíte do látky a stejně jako u krupice budete přikládat na oko 3x denně.

Ječné zrno: kdy vyhledat lékaře?

K lékaři byste své dítě měli vzít tehdy, pokud během léčby nepřichází úleva, ale oko je stále nateklé a bolí čím dál více, nebo pokud problém přetrvává déle než týden. Lékař vašemu dítěti může předepsat oční kapky, mast nebo antibiotika.

Výjimečně se také může stát, že zánět přejde do chronické formy, tedy do vlčího zrna. To znamená, že nepraskne, dráždí oko a zhoršuje kvalitu vidění. Nikdy se ovšem nesnažte otok propíchnout a dostat hnis ven, jelikož byste mohli vašemu potomkovi způsobit vážné komplikace. Pokud by vás zajímalo, jak dlouho trvá vlčí zrno, může jít i o měsíce. Neměli byste tedy s návštěvou lékaře otálet.

Léčba vlčího zrna

Vlčí zrno se zpravidla léčí antibiotiky, ale pokud nepomohou, může být nutné jej odstranit drobným chirurgickým zákrokem. Lékař během operace vyřízne bulku s pouzdrem a následně vyčistí hnis. Tento zákrok probíhá pod lokální anestezií a je tedy naprosto bezbolestný.

Následně lékař zpravidla ještě nasadí léčbu antibiotiky. Pokud by docházelo k zánětům oka opakovaně, doporučuje se důkladné vyšetření, aby se ověřilo, zda není známkou vážnějšího zdravotního problému.

Zdroje: benu.cz, cs.medlicker.com, nzip.cz, nemoci.vitalion.cz, euc.cz, motherclub.cz, stefajir.cz