22. týden těhotenství: vyvíjí se hmat a potní žlázy

0
22. týden těhotenství: vyvíjí se hmat a potní žlázy
Shutterstock

V 22. týdnu těhotenství se vyvíjí další ze smyslů miminka a tím je hmat. Duhovky očí se začínají zbarvovat a kromě vašeho hlasu už dítě rozpoznává také světlo a tmu. V této fázi těhotenství už byste měly cítit, jak se děťátko pohybuje, a kromě toho se mohou objevit první stahy dělohy, které jsou známé také jako poslíčci.

22. týden těhotenství: měsíc

Tento týden vstupujete do 6. měsíce těhotenství a jste již za druhou půlkou nejen celého těhotenství, ale také druhého trimestru. Do třetího trimestru už zbývá pouhých 6 týdnů a do porodu jen 18 týdnů. Zdá se, že to utíká rychleji, než jste možná vůbec čekaly.

Jak se vyvíjí miminko?

22. týden (22 tt) těhotenství začíná vaše miminko vnímat svět novým způsobem, neboť se rozvíjí další z jeho smyslů, což je hmat. Jeho stisk je už poměrně silný a protože jediné, co má v této chvíli po ruce, je pupeční šňůra, může ji občas svírat v dlani. V této fázi se u něj také vytvářejí potní žlázy.

Sluch už má vyvinutý, takže když na něj budete mluvit, uslyší váš hlas. Kromě vnějších zvuků ale může zaznamenávat i zvuky uvnitř vašeho těla, jako je například tlukot srdce, kručení v žaludku nebo také škytavka, kterou můžete mít zároveň oba dva. Jeho srdíčko stále bije mnohem rychleji než to vaše, a to 110 až 160 údery za minutu.

Oční víčka jsou zatím stále srostlá, ale zrak se nadále vyvíjí a vaše ratolest už dokáže mnohem lépe vnímat světlo a tmu. Pokud ale zrovna nestojíte pod prudkou zářivkou, nejspíš moc světla zatím nezaznamená. Oční duhovky se zbarvují a pomalu získávají barvu, kterou bude mít miminko po narození.

22. týden těhotenství: váha a velikost miminka

Děťátko je v tomto týdnu velké už jako kokos. Znamená to, že měří kolem 28 centimetrů a váží přibližně 430 gramů. Roste nyní velmi rychle a bere si od vás spoustu vápníku, který je důležitý především pro správný vývoj kostí a zubů. Nezapomínejte tedy dbát na dostatečný příjem všech důležitých vitamínů.

22. týden těhotenství a pohyby

Jelikož už od minulého týdne miminko zvládá ovládat pohyby končetin, rukama i nohama nyní může pohybovat samostatně. Kromě toho, že dokáže držet pupeční šňůru, může třeba zkřížit ruce a také kopat nohama. V této chvíli byste pohyby dítěte už měly cítit.

Zatím budou jemné a mohou připomínat spíše šimrání v břiše, ale jak miminko poroste, údery budou postupně sílit. Pokud žádné necítíte, nemusí to nic znamenat, ale raději se poraďte se svým lékařem.

Co čeká v těhotenství 22. týden maminky?

Během tohoto týdne můžete nadále pociťovat běžné těhotenské obtíže, jako jsou křeče v nohou, zapomnětlivost, velké chutě na jídlo, ucpaný nos nebo kožní změny, a to včetně výskytu akné nebo zvýšené pigmentace na obličeji a na břiše. Běžná je také zácpa, hemoroidy i pálení žáhy.

Novým příznakem, který však můžete tento týden začít pociťovat, jsou stahy dělohy, jinak známé jako Braxton-Hicksovy kontrakce nebo také poslíčci. Ti se mohou začít projevovat již v tomto týdnu a možná si toho ani nevšimnete. V této fázi těhotenství bývají slabí a objevují se zřídkakdy. Jak ale těhotenství postupuje, přicházejí čím dál častěji. Není však čeho se bát, tyto kontrakce pomáhají děloze připravovat se pomalu na porod a zpravidla jsou mírné.

Tip pro nastávající maminky: Tato fáze těhotenství je ideální příležitostí k tomu vyrazit na poslední dovolenou jen ve dvou. Létání v těhotenství se obvykle považuje za bezpečné minimálně do 28. týdne těhotenství. A protože už máte nejspíš i hezky zakulacené bříško, můžete si třeba v 22. týdnu těhotenství pořídit fotky na památku.

V 22. týdnu těhotenství vaše děloha roste čím dál rychleji. Ale vaše bříško není to jediné, co v těchto dnech nabývá na objemu. Mohou se zvětšovat také vaše nohy, které začínají pomalu otékat, zejména pokud přes den hodně stojíte. Je-li to váš případ, raději zapomeňte na podpatky a zvolte co nejpohodlnější boty. Stejně tak vám pomůže dát si občas nohy nahoru a jednoduše odpočívat.

Jak si ulevit od nepříjemných pocitů?

Ať už vás sužují stahy dělohy, oteklé kotníky nebo starosti z blížícího se porodu, je dobré naučit se ovládat relaxační techniky, které vám pomohou cítit se lépe. Základem relaxace je zklidnění mysli, což vám umožní především dýchací techniky. Můžete tedy už začít zvažovat návštěvu předporodního kurzu nebo třeba začít praktikovat jógu.

Hluboké dýchání však můžete praktikovat pravidelně i doma. Stačí, když si najdete 10 minut, během kterých se budete soustředit pouze na svůj dech a pomalu a zhluboka dýchat. Můžete si také zavřít oči a zkusit si představit vaše oblíbené nebo vytoužené místo, na kterém byste chtěly být a které ve vás vyvolává klid a pocit radosti.

Zdroje: whattoexpect.com, verywellfamily.com, babyweb.cz, nutriklub.cz, babyonline.cz