19. týden těhotenství: na kůži vzniká ochranný mázek

0
19. týden těhotenství: na kůži vzniká ochranný mázek
Shutterstock

19. týden těhotenství přináší drobné změny ve vývoji miminka, a to především na povrchu jeho těla. Začíná se totiž utvářet ochranný mázek zvaný vernix, který bude dětskou pokožku udržovat hydratovanou a během porodu usnadní příchod děťátka na svět. Maminky v této fázi nejspíš zaznamenají výraznější přírůstek na váze a jejich rostoucí bříško mohou občas doprovázet bolesti způsobené napínáním vazů. Na co se dále připravit?

19. týden těhotenství: jaký je to měsíc?

Pokud se podle vaší těhotenské kartičky nacházíte v 19. týdnu těhotenství, pak jste těhotné 5. měsíc. Přibližně první polovinu tohoto období máte tedy již za sebou, což už na vás v této chvíli je nejspíš dobře vidět. Od tohoto momentu vám bříško poroste ještě rychleji, než tomu bylo doposud.

Jak se 19. týden těhotenství vyvíjí miminko?

Před pár týdny se miminku začala vytvářet tuková tkáň, která je důležitá pro ukládání energie. V tomto okamžiku ale začíná vznikat rovněž hnědý tuk. Tento typ tuku děťátku poslouží k tomu, aby jeho tělo dokázalo udržet tělesnou teplotu, jakmile opustí dělohu.

V 19. týdnu (19 tt) těhotenství se na pokožce vašeho miminka začíná vytvářet ochranný mázek. Tento bílý, hustý, voskový povlak se nazývá vernix a skládá se z lanuga (chloupků na těle), odumřelých kožních buněk a olejů ze žláz plodu. Tento povlak zpravidla mizí před narozením, v děloze má však mnoho důležitých funkcí, mezi něž patří především:

  • Ochrana před infekcemi
  • Regulace tělesné teploty
  • Hydratace
  • Hojení ran
  • Voděodolná vrstva, která chrání pokožku před plodovou vodou
  • Lubrikant, který dítěti usnadní procházet porodními cestami

Nervová spojení v mozku, která jsou zodpovědná za smysly, jako je čich, chuť, zrak a sluch, se velmi rychle vyvíjejí podobně jako reprodukční systém. Pokud čekáte holčičku, její vagína, vejcovody a děloha jsou již na svém místě. Nosíte-li v břiše chlapečka, jeho varlata jsou již vytvořená a genitálie nadále rostou.

Zajímá vás, jaká je 19. týden těhotenství velikost plodu? Miminko v této době měří přibližně 15 centimetrů a váží kolem 240 gramů. Pro vaši představu si můžete vybavit velikost manga, kterému se váš potomek nyní podobá svými rozměry.

19. týden těhotenství: pohyby

Vzhledem k tomu, že je vaše děťátko výrazně větší, než tomu bylo minulý týden, můžete začít vnímat jeho pohyby ve vašem břiše. Prozatím nebudou moc silné a mohou vám spíše připadat jako drobné chvění.

Kolem tohoto týdne se také rozvíjí spánkový cyklus, který má na pohyby velký vliv. Pokud je to vaše první těhotenství, je naprosto přirozené, že možná ještě chvilku nic neucítíte. To je zcela v pořádku.

Co čeká maminky v těhotenství 19. týden?

Vaše břicho začíná růst rychleji, než tomu bylo doposud. V důsledku tohoto zakulacování můžete zaznamenat mírnou bolest v podbřišku nebo dokonce bodavou bolest na jedné nebo obou stranách, která se objeví jen krátce. Stává se to zvláště při změně polohy nebo na konci dne, kdy jste byly více aktivní.

Na vině jsou pravděpodobně kulaté vazy, které slouží jako podpora vaší dělohy. Ty se natahují, aby se přizpůsobily zvyšující se hmotnosti. Pokud je bolest nesnesitelná, měly byste kontaktovat vašeho lékaře.

Mohou se také objevit tmavé skvrny na obličeji, kterým se říká chloasma neboli těhotenská maska. Zvýšená pigmentace může zapříčinit také ztmavnutí vašich bradavek, pih, vnitřní strany stehen či vulvy. Běžná také bývá tmavá čára vedoucí od stydké kosti k pupíku. Ta se nazývá linea nigra a po porodu opět vymizí.

Kvůli vyššímu průtoku krve ve vašem těle vám může být větší teplo než ostatním lidem ve stejné místnosti a možná se vám bude stávat, že se budete více potit. Noste tedy prodyšné oblečení, které propouští vzduch, a pijte dostatek vody, abyste byly hydratované.

Pokud máte pocit, že jste v poslední době trochu zapomnětlivé nebo se vám věci hůře vybavují, nemějte obavy. Nejste v tom samy. Někdy se tomuto jevu říká „těhotenský mozek“, který pod vlivem hormonů může způsobit, že více zapomínáte, máte větší obtíže s pamětí a soustředěním nebo se můžete cítit více roztržité a zmatené.

19. týden těhotenství: bříško

V 19. týdnu těhotenství velikost břicha může některým maminkám připadat až znepokojující, protože v tuto chvíli mohou mít na váze o 3 až 6 kilogramů více. To je zcela normální a není důvod k obavám. Při zdravém těhotenství je běžné přibírat během druhého trimestru půl kilogramu až jeden kilogram týdně. Pokud je váš dosavadní nárůst hmotnosti vyšší nebo naopak nižší, raději se obraťte na vašeho lékaře.

19. týden těhotenství: ultrazvuk

Mezi 18. a 22. týdnem těhotenství se každé těhotné ženě provádí ultrazvukový screening, při kterém lékař důkladně zkontroluje miminko. Zjistí, zda se správně vyvíjí a roste, jak má. Většinou se rodiče po tomto vyšetření také dozvědí, zda čekají holčičku, nebo chlapečka, a odnesou si domů fotografii z ultrazvuku. Co vše při tomto vyšetření lékař kontroluje?

  • Činnost srdce
  • Vývoj mozku
  • Anatomii jednotlivých orgánů
  • Páteř, držení končetin a prstů
  • Velikost hlavičky
  • Umístění placenty a průtok krve pupečníkem
  • Množství plodové vody
  • Délku děložního hrdla

Zdroje: flo.health.com, nutriklub.cz, babyweb.cz, babyonline.cz, nestlebaby.cz