14. týden těhotenství: sekrece hormonů štítné žlázy

0
14. týden těhotenství: sekrece hormonů štítné žlázy
Shutterstock

Ve 14. týdnu těhotenství započal druhý trimestr, který pro mnohé ženy představuje nejkrásnější období těhotenství. Většina nepříjemných příznaků doprovázejících rané těhotenství totiž odeznívá a navrací se ztracená energie. Možná i vaše vlasy nyní budou lesklejší a nehty pevnější. Mezitím vašemu dítěti začínají růst první vlásky na hlavě i na těle a v obličeji se objevují nejrůznější grimasy v souvislosti s vývojem obličejových svalů.

Jak se vyvíjí miminko ve 14. týdnu těhotenství?

Kolem 14. týdne (14 tt) těhotenství jsou pohlavní orgány vašeho dítěte plně vyvinuty. Tvoří se vaječníkové folikuly (u dívek) a prostata (u chlapců) spolu s plně vyzrálou štítnou žlázou, která začíná produkovat hormony štítné žlázy. Štítná žláza hraje zásadní roli v metabolismu, reguluje tedy energii tělesných buněk, aby srdce dokázalo silně bít, aby mohl mozek zrát a mnoho dalších procesů se dalo do pohybu.

Na hlavě a těle vašeho potomka se začínají objevovat jemné vlasy zvané lanugo. Během následujících šesti týdnů tento růst vlasů zesílí. Lanugo hraje důležitou roli v regulaci teploty vašeho miminka, protože pomáhá vázat na kůži ochrannou voskovitou látku zvanou vernix. Lanugo začne vypadávat asi čtyři týdny před termínem porodu, ale po narození můžete ještě vidět jeho stopy.

Začínají se vyvíjet obličejové svaly a nervový systém. Impulzy procházející mozkem vašeho dítěte nyní mají také na svědomí, že se tyto svaly procvičují. To způsobuje, že miminko nyní vytváří různé obličejové grimasy, jako je šilhání, mračení, špulení rtů a podobně. Začíná také dělat pomalé pohyby očí pod zavřenými víčky a jeho celková aktivita je plynulejší a méně trhaná.

14. týden těhotenství: velikost plodu

V tuto chvíli měří vaše nemluvně na délku asi 8,7 cm a váží kolem 43 g. Odpovídá tedy přibližně velikosti broskve a stejně jako broskev se miminko začíná zakulacovat. Tělo vašeho potomka nyní roste rychleji než jeho hlava. Vypadá čím dál více jako malý člověk, protože se mu vyvinul krk a paže jsou téměř ve správném poměru ke zbytku těla. Jeho nohy se ovšem prodlužují o něco pomaleji.

Jaké změny čekají maminky v těhotenství 14. týden?

Mnohým ženám se uleví, jakmile vstoupí do druhého trimestru, zejména díky tomu, že klesá pravděpodobnost potratu na minimum. Ale také proto, že se navrací scházející energie a většina nepříjemných příznaků, jako je nevolnost a časté močení, odeznívá.

Díky stabilnější hladině hormonů mohou vaše vlasy opět získat zářivější barvu a vaše nehty mohou zesílit. Můžete se tedy nyní cítit celkově mnohem pozitivněji naladěné a možná zjistíte, že si těhotenství začínáte více užívat. Stejně tak se ale můžete potýkat s výkyvy nálad. Obojí je zcela normální.

U některých žen ve druhém trimestru zesiluje sexuální apetit díky zvýšenému průtoku krve v pánevní oblasti a také kvůli vyšší hladině těhotenských hormonů. Pohlavní styk je během těhotenství bezpečný až do samého konce. Tedy za předpokladu, že se u vás neobjeví nějaký zdravotní problém, při kterém by sex představoval riziko.

Obtíže ve 14. týdnu těhotenství

Po prvním trimestru se také zmírňuje citlivost prsou. Některé těhotné ženy však nadále pociťují nepohodlí, protože prsní tkáň roste a připravuje se k tvorbě mateřského mléka. Vaše žíly jsou nejspíš čím dál výraznější.

Jak těhotenství postupuje, můžete si všimnout, že se vám na nohou, břiše a prsou objevují žilky. To je zcela normální vzhledem ke zvýšenému průtoku krve. Pokud se však vaše žíly na nohou nepravidelně zvětšily nebo se u vás vyvinuly boule, může se jednat o známku křečových žil, které se mohou během těhotenství objevit na jakémkoli místě.

Nutkání vstávat v noci na záchod mohou nyní vystřídat noční křeče v nohou, zejména v lýtkách či chodidlech. Na vině může být nízká hladina vápníku a hořčíku. Pokud vás tedy trápí tyto obtíže, zkuste zařadit do vašeho jídelníčku více luštěnin, celozrnného pečiva a mléčných výrobků, případně vitamínových doplňků.

14. týden těhotenství: velikost břicha

Jelikož jste nyní oficiálně ve druhém trimestru, je nejspíš načase vyrazit na nákup těhotenského nebo jen volnějšího oblečení, protože právě v tuto chvíli se může vaše bříško začít skutečně zakulacovat. Nezapomínejte ale, že u každé ženy může vypadat zcela odlišně a je normální bez ohledu na to, jak velké, nebo naopak malé je.

Velikost břicha se může lišit v závislosti na výšce a typu postavy a také na tom, zda se jedná o první graviditu, nebo o některé z dalších těhotenství. Není tedy důvod k obavám, pokud tvar a velikost vašeho břicha neodpovídá vašim představám nebo se neshoduje s vašimi kamarádkami.

14. týden těhotenství: ultrazvuk

Pokud jste ještě neabsolvovaly prvotrimestrální screening, který slouží k odhalení rizika vývojových vad, v tomto týdnu je nejvyšší čas. Součástí vyšetření je celková anamnéza a odběr krve, nicméně 14. týden těhotenství pohlaví dítěte ještě nezjistíte. Na to si budete muset alespoň 4 týdny počkat.

Co dále můžete vidět na ultrazvuku 14. týden těhotenství? Pohyby miminka. Ty by v tuto chvíli už neměly být tolik trhavé, ale o něco plynulejší. Někdy se označují také jako třepetání. Tyto pohyby prozatím neucítíte, protože je plod stále příliš malý. Ale již brzy si možná začnete všímat vzorce, v jakém se miminko pohybuje.

Tip pro nastávající maminky: Pokud by vás zajímalo, jaké faktory ovlivňují pohlaví miminka nebo jakými způsoby je možné jej odhadnout dříve, než vám jej sdělí lékař, přečtěte si náš článek o určení pohlaví dítěte.

Jak pečovat o své zdraví?

Vaše těhotenství může být chvílemi náročné, ale snažte se dodržovat zdravý životní styl. To vám a vašemu dítěti poskytne nejlepší podporu až do porodu. Vaše strava by měla obsahovat širokou škálu potravin ze všech doporučených skupin živin, a to včetně čerstvého ovoce a zeleniny.

Měly byste se také snažit vypít 6 až 8 sklenic vody, abyste byly dostatečně hydratované. Zkuste zůstat v dobré fyzické kondici tím, že si každý den dopřejete pravidelný pohyb alespoň ve formě procházky. Pohyb a zdravá strava jsou mimo jiné skvělou prevencí křečových žil. Pokud se s nimi potýkáte, můžete vyzkoušet také následující tipy:

  • Snížení tlaku na nohy: vyhněte se dlouhému stání na nohou a sezení se zkříženýma nohama.
  • Noste pohodlné oblečení: vaše oblečení a obuv by neměly být příliš těsné.
  • Kompresní punčochy: tento typ punčochového zboží pomáhá snižovat tlak na žilní stěny během těhotenství a dokonce i během porodu. Pro prevenci a léčbu křečových žil existují různé stupně komprese.

Zdroje: babyweb.cz, nutriklub.cz, flo.health.com, tehotenstvi.cz