10. týden těhotenství: tělo se napřimuje a vznikají kosti

0
10. týden těhotenství: tělo se napřimuje a vznikají kosti
Shutterstock

V 10. týdnu těhotenství se už blížíte ke konci prvního trimestru. Možná si tedy říkáte, kdy ty nepříjemné příznaky, jako je nevolnost a únava, začnou konečně mizet. Možná se dočkáte už tento týden. Vaše břicho se v tuto chvíli může začít zakulacovat, takže je asi nejvyšší čas podělit se o tuto novinku i s kolegy v práci. Mezitím vaše dítě rychle roste a získává konečně lidskou podobu. Tělo se napřimuje a hlavička je zřetelněji oddělená od trupu. Prozatím je však stále dost velká oproti zbytku těla.

Vývoj miminka 10. týden těhotenství

Vaše dítě 10. týden (10 tt) těhotenství skutečně nabývá lidské podoby. Dochází k znatelným změnám ve vývoji miminka, jelikož ukončilo fázi embrya a začalo fázi plodu. Embryonální fáze je především o formování základů hlavních orgánů, a to včetně mozku, srdce a plic, ale také paží a nohou. Jakmile se váš potomek změní v plod, tyto orgány a životně důležité části těla rostou a vyvíjejí se.

Formování obličeje

Hlava je v poměru k tělu stále příliš velká, ale zúžil se krk, takže je více zřetelné oddělení hlavy od trupu a obličej se výrazněji formuje. Malé oči jsou napůl zavřené, ale mohou reagovat na světlo.

V oblasti uší se začíná tvořit ušní boltec, ústa se zúžila a nyní je lemuje jemný horní ret, drobný nos má dvě nosní dírky a lehce se zvedl. Čelistní kost se také tvaruje a pod dásněmi se už začínají objevovat zubní pupeny. Ty ale neprorostou dásněmi, dokud nebude vaše ratolest přibližně 6 měsíců na světě.

Vývoj páteře a končetin

Tělo se napřimuje, vznikají obratle páteře, chrupavčité základy budoucích kostí, některé svaly a hlubší vrstvy kůže. Malé prohlubně na nohou se začínají vyvíjet do kolen a kotníků. Paže se už dokonce mohou ohýbat v loktech. I když se ruce plodu čím dál více formují a sílí, jsou prozatím opravdu malinké. Na dolních končetinách jsou prsty již zcela oddělené a mezi prsty na rukou blána také postupně mizí.

Tělesné systémy a orgány

Ostatní tělesné systémy ve vývoji také pokračují. Žaludek vašeho dítěte produkuje trávicí šťávy a ledviny vyrábějí větší množství moči. Pokud je miminko mužského pohlaví, což ještě nějakou chvíli bohužel nezjistíte, jeho tělo začíná tvořit také testosteron. Srdce bije extrémně rychle, a to rychlostí 180 tepů za minutu, což je zhruba trojnásobek vašeho srdečního tepu.

10. týden těhotenství: velikost plodu

Vaše dítě prochází v 10. týdnu těhotenství obrovským růstovým skokem. V tuto chvíli je od hlavy až k patám dlouhé už zhruba 30 až 40 mm, což je asi jako velikost malé meruňky. Váží přibližně 5 gramů. Miminko už také dokáže dělat trhavé pohyby, které můžete vidět na ultrazvuku.

Co čeká maminky v těhotenství 10. týden?

Váš trávicí systém se zpomaluje, proto se můžete cítit nafouklé a mít zažívací potíže, a to včetně zácpy a pálení žáhy. Ranní nevolnost může také přetrvávat, ale nejspíš by brzy měla pominout. Vaše tepová frekvence se zvyšuje v důsledku nárůstu objemu krve v těle, takže se můžete více potit.

Není rovněž neobvyklé pociťovat na začátku těhotenství slabé křeče připomínající menstruační bolesti vzhledem k změnám, ke kterým v děloze nyní dochází. Ty může navíc doprovázet bolest spodní části zad.

To může také způsobit špinění. Ačkoli je pravděpodobné, že je neškodné, navštivte lékaře, pokud špinění v 10. týdnu těhotenství přetrvává déle nebo je silné jako menstruační krvácení. V takovém případě může být známkou zdravotního problému.

Jaké je 10. týden těhotenství riziko potratu?

Největší riziko potratu je v prvních 6 týdnech těhotenství a poté postupně klesá. Jakmile podstoupíte vstupní těhotenskou prohlídku a na ultrazvuku lékař potvrdí životaschopnost miminka na základě srdeční odezvy, riziko potratu klesne na 10 %. Toto riziko se s každým týdnem nadále snižuje, přičemž po dosažení 12. týdne těhotenství dosahuje pouhých 5 %.

Je vidět 10. týden těhotenství bříško?

Vaše těhotenské břicho v tuto chvíli možná už začíná být vidět. Je to proto, že jak vaše dítě rychle roste, děloha se zvětšuje přibližně na velikost velkého pomeranče a břicho se pomalu zakulacuje. Ostatní si toho prozatím nevšimnou, ale vy možná budete muset začít přemýšlet o kalhotách s gumou v pase a volnějším topu, které využijete během následujících týdnů. U každé ženy se však těhotenské bříško může  projevit v jinou dobu, takže zatím nemusíte poznat rozdíl.

Co ukáže 10. týden těhotenství ultrazvuk?

Ultrazvuk 10. týden těhotenství by měl ukázat, že žloutkový (zárodečný) váček se oddělil. Bude také vidět pupeční šňůra vedoucí z placenty k vašemu dítěti. Střeva plodu jsou stále součástí pupeční šňůry, ale začínají se přemisťovat do jeho břicha a brzy budou pokryta kůží.

Zda existuje riziko vrozených vad, však ukáže až prvotrimestrální screening, který byste měla podstoupit někdy v této době, tedy mezi 9. až 12. týdnem těhotenství. Jeho součástí je také odběr krve a další vyšetření, která pomohou stanovit anamnézu vás i vašeho miminka.

Na co byste se měly tento týden připravit?

Vzhledem k tomu, že se pomalu blížíte ke konci prvního trimestru, vašeho rostoucího břicha si brzy budou všímat vaši přátelé i kolegové v práci. Měly byste tedy začít přemýšlet nad tím, kdy a jak tuto novinku oznámit především v práci.

Je přirozené cítit se nervózní z toho, jak budou reagovat vaši spolupracovníci nebo jak funguje mateřská dovolená, ale zkuste zůstat v klidu, protože na všechno máte ještě spoustu času. Pokud vám ale tyto myšlenky nedají v noci spát, zkuste si všechny své obavy napsat na papír a třeba si naplánovat, kdy a jak je budete postupně řešit.

Zdroj: babyweb.cz, nutriklub.cz, thebumbp.com, babyonline.cz, gynem.cz