Rekonvalescence po císařském řezu může trvat týdny i měsíce. Na co si dát pozor?

0
Rekonvalescence po císařském řezu může trvat týdny i měsíce. Na co si dát pozor?
Shutterstock

Přestože je dnes císařský řez už běžným zákrokem, stále se jedná o velkou operaci, která vyžaduje dostatek času na zotavení. V prvních hodinách po porodu se sice nebudete moci zvednout z postele, ale je nutné začít chodit co nejdříve, abyste předešly výskytu krevních sraženin. Zpočátku vás mohou trápit silné bolesti a krvácení, které je možné řešit pomocí léků. Při rekonvalescenci po císařském řezu je zásadní především důsledná péče o jizvu, aby se předešlo výskytu infekce.

Porod císařským řezem

Císařský řez je dnes už běžným zákrokem, přičemž tvoří zhruba 30 % všech porodů. Ačkoli se jedná o rutinní operaci, stále představuje velký zásah v oblasti břicha. Tento typ porodu může v některých případech znamenat pro matku i dítě záchranu života, ale zároveň s sebou může nést jistá rizika. Zejména následné zotavení ze zákroku může trvat dlouho.

Právě proto je důsledná péče a hygiena důležitá pro usnadnění rekonvalescence po porodu. Většina žen podstupujících císařský řez dostává lokální epidurální nebo spinální anestézii. Ta otupuje pouze část těla, ale přesto umožňuje ženám být během porodu bdělé. Pokud není dostatek času, může lékař rozhodnout i o celkové anestezii.

Zotavení po císařském řezu v prvních hodinách

Pokud nenastanou žádné komplikace, matka si po porodu císařským řezem pod lokální anestezií může přiložit novorozence k hrudi. Jakmile je potřeba podstoupit celkovou anestézii, tuto možnost bohužel nemá.

Pokud je nutná celková anestézie, probuzení může chvilku trvat. Když poté žena přijde k vědomí, může se cítit omámená, vystrašená nebo zmatená. Zotavení po lokální anestézii může také přetrvávat několik hodin.

Po odeznění anestézie ucítíte bolest v oblasti řezu. Během této bezprostřední pooperační doby nebude nejspíš možné chodit nebo používat koupelnu bez pomoci. Většina žen tím pádem mívá po porodu po dobu několika hodin zaveden katétr, který jim pomůže močit. Během prvních dní je také nutné co nejvíce omezit pohyby, které vyžadují zapojení břišních svalů.

Riziko krevních sraženin

Jedním z největších rizik císařského řezu je tvorba krevní sraženiny v noze, která je pravděpodobnější u lidí s nadváhou nebo dlouhodobě ležících. Právě z tohoto důvodu by novopečené matky měly začít chodit, jakmile to bude možné. V ideálním případě po 24 hodinách. Ženy, které nejsou schopny chodit, mohou mít na nohou speciální manžety, které zajišťují pohyb krve.

Bolesti a krvácení

Během prvních 24 hodin je obvyklé pociťovat bolest v místě řezu. Mnoho žen také po porodu zaznamená křeče, jak se děloha zmenšuje. Tyto pocity se mohou podobat menstruačním bolestem, ale mohou být klidně intenzivnější.

Zdravotní sestra nebo lékař bude po zákroku pečlivě sledovat jizvu, zda nevykazuje známky infekce. Měli by také kontrolovat vaginální krvácení. I po císařském řezu se totiž musí děloha zbavit zbytků těhotenství. Krvácení obvykle trvá 4 až 6 týdnů po porodu a nejsilnější je během prvních dnů.

První týdny rekonvalescence po císařském řezu

Rána po operaci může být bolestivá přibližně týden až dva. Lékař vám tedy může předepsat léky proti bolesti po dobu prvních 2 týdnů. V této době je také nejvyšší riziko infekce, proto je potřeba jizvu po císařském řezu pravidelně omývat vlažnou vodou a mýdlem. Následně je potřeba oblast vždy jemně usušit ručníkem a nechat dýchat na vzduchu pro urychlení hojení.

Stehy by měly vymizet do 14 dnů, nicméně místo řezu i okolní svalstvo může být citlivé o něco déle. Oblast jizvy můžete také jemně masírovat, ale pouze její okolí. Na jizvu samotnou byste sahat neměly. Vždy především kontrolujte, zda se neobjevily známky infekce. Pokud byste je zaznamenaly, okamžitě kontaktujte svého lékaře.

Kojení po císařském řezu

S kojením po císařském řezu můžete začít téměř okamžitě, jakmile to bude možné. Vzhledem k tomu, že v prvních dnech byste neměly namáhat břišní svalstvo, doporučuje se kojit v leže. Tak, abyste nevyvíjely tlak na vaše břicho.

Snažte od samého začátku kojit co nejčastěji to půjde, ideálně alespoň každou hodinu až tři. I když můžete být vyčerpané a máte bolesti, je pravděpodobnější, že bude kojení probíhat bez problémů, pokud začnete brzy a budete pokračovat v častějších intervalech.

Cvičení po císařském řezu

Novopečené matky by se měly vyhnout návratu ke cvičení po císařském řezu alespoň po dobu 6 až 8 týdnů. Zotavení se z operace vyžaduje čas a může trvat déle, než lékař nebo porodní asistentka budou předpokládat. Některé ženy pociťují bolesti svalů nebo jizvy i několik měsíců.

Jiné bojují s močovou inkontinencí kvůli oslabeným svalům pánevního dna. Jakmile začnete s cvičením po porodu, na tuto oblast byste se měly zaměřit jako první. S tím může pomoci také zdravotnická pomůcka Aniball, která je určená k posílení těchto svalů. Před tím, než se však pustíte do cvičení, ať už s Aniballem, nebo bez něj, vždy se nejprve poraďte s vaším lékařem.

Zvedání závaží a intenzivní aerobní cvičení jsou v prvních týdnech a možná i měsících zotavení pasé. Dobrým způsobem, jak se vrátit do dobré fyzické kondice a zároveň udržovat i dobré duševní zdraví, je ovšem chůze. Jakmile se budete cítit dobře, dopřávejte si pravidelné procházky na čerstvém vzduchu s vaším miminkem.

Těhotenství po císařském řezu

Odpověď na otázku, jak dlouhá je ideální doba čekání na další těhotenství, závisí na mnoha faktorech. Například na tom, kolik vám je let a zda jste minule měly vysoce rizikové těhotenství.

Nezbytné minimum, které byste měly dodržet do plánování příštího těhotenství, je 6 měsíců. Většina odborníků ovšem doporučuje počkat alespoň 12 až 15 měsíců, a někteří se dokonce domnívají, že vhodná doba je 18 až 24 měsíců.

Jak dlouho byste konkrétně vy měly čekat, prodiskutujte raději s vaším lékařem. Nejlépe vám totiž poradí člověk, který zná váš zdravotní stav, váš věk i vaše předchozí těhotenství a může na tomto základě zhodnotit vaši situaci.

Zdroje: zdravi.euro.cz, jaknamaterstvi.cz, rehabilitace.info, nutriklub.cz