Příušnice: Očkování je povinné, přesto se mohou objevit příznaky

0

Příušnice patří mezi nemoci, proti kterým se dnes děti očkují povinně. Očkování nemusí vždy zabránit nákaze, přesto výrazně zmírní její průběh. Příušnice se nejprve projevují jako běžné nachlazení, postupně je však doprovází bolestivé zduření příušních žláz. Průběh nemoci bývá komplikovanější u dospělých než u dětí, při léčbě je důležitý klid a dostatečný přísun tekutin.

Příušnice

Příušnice jsou akutní virové onemocnění, které se přenáší kapénkově a způsobuje zánět slinných žláz projevující se zduřením a bolestí. Průměrná inkubační doba je 16 až 18 dní, přičemž infikovaný je nakažlivý od 7. dne před prvním projevem příznaků do 4. až 9. dne po vypuknutí infekce. Nejčastěji tato nemoc postihuje děti ve věku 5 až 14 let.

Jaké mají příušnice příznaky?

Zpočátku se příušnice projevují bolestí hlavy, svalů, kloubů, vysokými teplotami a celkovou únavou, někdy se ale k příznakům přidá také nechutenství a nevolnost. Tyto obtíže postupně doplňuje také bolestivé zduření příušních slinných žláz na jedné nebo obou stranách, které může zasáhnout i podjazykové a podčelistní slinné žlázy. V některých případech se však nemoc nemusí vůbec projevit.

Příznaky u dospělých

Pokud se u vašeho dítěte objeví tyto příznaky, je téměř jisté, že se jedná o příušnice. Příznaky u dospělých mohou být však komplikovanější. V dětském věku nemoc nebývá doprovázena dalšími komplikacemi, nicméně příušnice v dospělosti mohou způsobit zánět nervové soustavy, slinivky břišní nebo zánět pohlavních žláz. V některých případech také hrozí trvalé následky v podobě ztráty sluchu a u mužů navíc neplodnost.

Příušnice v těhotenství

Příušnice v těhotenství mohou způsobit nemalý problém. Pokud by žena v těhotenství onemocněla příušnicemi již v prvním trimestru, je zde zvýšené riziko potratu. V pozdějším stádiu by naopak mohly vést příušnice k předčasnému porodu. Z těchto důvodů je namístě včas vyhledat lékaře.

Pokud žena v minulosti příušnice prodělala, je vůči nim imunní ona sama stejně jako její plod, jelikož si tělo proti tomuto viru již vytvořilo protilátky.

Jak poznat příušnice?

  • Máte otok před ušima a pod nimi
  • Trápí vás teploty, bolesti hlavy a celého těla
  • Podčelistní žlázy jsou při podhmatu zvětšené
  • Podčelistní a příušní žláza je začervenalá a na dotek bolestivá
  • Při žvýkání a polykání cítíte bolest
  • Můžete cítit bolest ucha a mít zhoršený sluch

Příušnice očkování

V České republice je očkování proti příušnicím povinné a očkuje se ve formě kombinované vakcíny spolu s vakcínou proti spalničkám a zarděnkám od 15 měsíců věku dítěte. Očkování probíhá ve dvou vlnách v rozmezí 6 až 10 měsíců. Nevylučuje možnost nákazy, nicméně způsobí, že případný průběh nemoci bude mírný a bez komplikací.

Příušnice léčba

Nemocnému dítěti se zpravidla doporučuje především klid na lůžku, aby nedošlo k možným komplikacím. Na zduřelé uzliny jsou vhodné studené obklady spolu s léky proti bolestem a teplotám, které obsahují paracetamol nebo ibuprofenum (Paralen, Brufen, Ibalgin, apod.).

Je potřeba dbát na dostatečný příjem tekutin a stravu podávat nejlépe v tekuté podobě (polévky a různé kaše). Vyhnout byste se měli zejména kyselým potravinám a nápojům, které by otoky naopak zhoršily. Proti příušnicím speciální léky neexistují, u dospělých se ale vzhledem k riziku zánětů předepisují navíc antibiotika.

Příušnice obrázky