26: týden těhotenství: plíce se vyvinuly a miminko je připraveno dýchat

0
26: týden těhotenství: plíce se vyvinuly a miminko je připraveno dýchat
Shutterstock

V 26. týdnu těhotenství vaše miminko začíná mrkat díky dokončenému vývoji očí, které teď doprovázejí i řasy a obočí, sací reflex sílí a plíce již naplno fungují. Díky tomu se v případě předčasného porodu výrazně zvýšily šance na přežití oproti předcházejícím týdnům. Miminko v tuto chvíli svou velikostí připomíná hlávkový salát a vy si přes rostoucí bříško nejspíš přestáváte vidět na kolena.

Jaký je 26. týden těhotenství měsíc?

26. týden těhotenství znamená, že jste v šestém kalendářním měsíci těhotenství a stále ještě ve druhém trimestru. Pravděpodobně jste během tohoto trimestru absolvovaly měsíční předporodní kontroly a pokaždé si zvykáte na to, co zahrnují. Je pravděpodobné, že budou pokračovat v měsíčních intervalech až do 30. či 32. týdne. Poté budou čím dál častější a tím, jak se budete blížit vašemu termínu porodu.

26. týden těhotenství: vývoj dítěte

Od 26. týdne těhotenství váha dítěte činí okolo 770 gramů a na délku měří zhruba 34 až 36 centimetrů. Velikostí tak můžete přirovnat své miminko k hlávkovému salátu. Dále se dokončují pohlavní orgány a získávají svoji konečnou podobu. Chlapcům sestupují varlata a děvčatům se prohlubuje pochva.

Sací reflex vašeho dítěte je už tak silný, že pokud se jeho ruka objeví v blízkosti obličeje, nejspíš si začne cucat palec. To můžete od této chvíle spatřit na ultrazvuku poměrně často.

Oči miminka se pomalu otevírají

V tomto týdnu (26 tt) těhotenství se oči vašeho dítěte plně vyvinuly, nadále mu rostou na hlavě vlásky, a dokonce jej nově doplnily viditelné řasy a obočí. V tuto chvíli se oči miminka tedy poprvé otevřou a dalším krokem bude naučit se mrkat.

Oči prozatím budou pravděpodobně modré, jelikož v duhovce ještě není dostatek pigmentu, ale to se může brzy snadno změnit. Kůže vašeho dítěte začíná nabývat načervenalé barvy, i když je stále mírně průsvitná.

Plíce již plně fungují

Ve 26. týdnu těhotenství plíce miminka již plně pracují a připravují se na první nadechnutí, jakmile se narodí. Plíce nyní začínají produkovat aktivní látku, která jim pomáhá správně se nafouknout při každém dechu. Rovněž se vyvinuly spodní plíce, tzv. alveoly.

26 tt: pohyby mohou být známkou komunikace

Aktivita mozkových vln se v této fázi vývoje plodu již projevuje, což znamená, že vaše malé dítě může nejen slyšet a rozpoznat zvuky, ale dokáže na ně nyní i reagovat, a to například nárůstem tepové frekvence nebo pohybem. Pokud jste doposud pohyby miminka nezaznamenaly, nyní se nejspíš projeví.

Můžete miminku například zpívat nebo na něj mluvit a hlídat, zda se následně objeví nějaká reakce. Pokud tomu tak je, nejspíš spolu začínáte skutečně komunikovat. Ve vašem těle se nyní může odehrávat spousta aktivit, jako je kopání, údery, převracení, škytání apod.

Vnímejte pravidelnost pohybů miminka

Zkuste pohyby svého dítěte dobře vnímat a naučit se, kdy a jak často přibližně přicházejí. Pokud se obáváte, že se pohyby zpomalily, výrazně se změnily, nebo je najednou vůbec necítíte, raději kontaktujte vašeho lékaře.

Co se děje s maminkou od 26. týdne těhotenství?

Váš celkový objem krve se od začátku těhotenství zvýšil přibližně o 25 %. Všechna tato nadbytečná krev, která vám koluje v žilách, může znamenat, že na konci dne budete mít nateklé prsty a kotníky.

Vaše břicho a prsa stále rostou, takže se nejspíš budete chtít pohodlně oblékat a používat dobře padnoucí podpůrnou podprsenku. Můžete si všimnout strií na břiše, na prsou či na stehnech. Jejich vzniku bohužel nelze úplně zabránit, ale můžete se trochu uklidnit tím, že těhotenské strie po porodu obvykle vyblednou. Pokud vaše napínající se pokožka na těle svědí, ujistěte se, že ji dostatečně hydratujete.

Zácpa v 26. týdnu těhotenství

V tuto dobu pravděpodobně přetrvává nepohodlí způsobené zácpou v těhotenství a vy možná trávíte na toaletě více času, než byste opravdu chtěly. Nezapomeňte proto pít hodně vody, jíst dostatek potravin bohatých na vlákninu a každý den se dostatečně hýbat. Bílé pečivo vám v zažívání také příliš nepomůže, takže jej raději nahraďte celozrnnými potravinami.

Vstávejte z postele pomalu

Mnoho těhotných žen v tomto období pociťuje výrazný pokles krevního tlaku, když přechází ze sedu nebo z lehu do stoje. Když vstáváte z postele, posaďte se na minutu nebo dvě na okraj a pak se postavte. Pokud se cítíte malátně nebo na omdlení, dejte si hlavu mezi nohy a zavolejte někoho, aby stál poblíž vás, až se budete zvedat. Pokud nemáte jinou možnost, sedněte si na podlahu, dokud se tlak nevrátí do normálu.

26. týden těhotenství: bříško

Vaše bříško se s každým dnem zvětšuje a teď už pravděpodobně máte potíže vidět si na kolena, když stojíte. Tento týden nejspíš budou přicházet další poslíčci (Braxton-Hicksovy kontrakce), díky nimž se vaše děloha pomalu začíná připravovat na porod. Jestliže pociťujete bolesti břicha nebo nepříjemné pocity kolem 26. týdne těhotenství, může vám váš lékař navrhnout ultrazvuk ke kontrole množství plodové vody v děloze.

Pokud kontrakce nepřicházejí pravidelně, nejsou vyloženě bolestivé nebo se k nim nepřidají také bolesti dolní části zad, nemusíte si s nimi dělat starosti. Zjistíte, že se objevují častěji po ohnutí, při vstávání, po sexu a při stoupání po schodech. Pokud jsou ale pravidelné a bolestivé, může se jednat i o porodní kontrakce.

Porod ve 26. týdnu těhotenství

Pokud se vaše dítě narodí již ve 26. týdnu těhotenství, stále je považováno za „extrémně předčasné“. Šance na přežití jsou ovšem poměrně vysoké. Podle posledních průzkumů je to až 89 %. Velkým rozdílem oproti 24. týdnu je vývoj plic vašeho dítěte, který je dokončen. Asi 20 % dětí narozených ve 26. týdnu ale může mít během života nějaké zdravotní problémy. Může se jednat o potíže s:

  • viděním
  • sluchem
  • učením se
  • porozuměním
  • chováním
  • sociálními dovednostmi

Náš tip pro tento týden

Zeptejte se svého lékaře, zda budete při příštím předporodním vyšetření potřebovat zkontrolovat hladinu hemoglobinu. Anémie z nedostatku železa je v těhotenství běžná. Zdravý počet červených krvinek je nicméně nutný pro správný vývoj miminka.

Ujistěte se, že jíte hodně potravin bohatých na železo, kam patří červené maso, vejce, kvalitní obiloviny a zelená listová zelenina, jako je brokolice. Pokud je vaše hladina železa příliš nízká, možná budete muset začít užívat tablety železa. Mohou však bohužel zhoršit zácpu. Dalším neméně důležitým minerálem, který byste neměly v těhotenství opomíjet, je magnesium.

Zdroje: babyweb.cz, nutriklub.cz, alza.cz, zdravi.euro.cz