Jak zabavit děti doma? Vytvořte si řád a využijte dětské kreativity

0

Čas strávený doma lze využít mnoha způsoby a pokud nechcete, aby vaše děti trávily příliš mnoho času u televize nebo na počítači, můžete jim vymyslet různé aktivity, kterými se nejen zabaví, ale také rozvinou svou kreativitu a fantazii. Pokud hledáte tipy, jak efektivně využít čas, který vaše děti tráví doma, podívejte se, jakými způsoby je možné ratolesti zabavit.

Jak si rozplánovat den s dětmi?

Předtím než začnete plánovat, jaké aktivity dětem vymyslíte, aby se nenudily, je dobré připravit si seznam, ve kterém stanovíte, kdy a kde budou děti vypracovávat své úkoly a další mimoškolní povinnosti a které z nich musí daný den splnit. Děti by měly mít především režim, proto by ráno nemělo být příliš odlišné od těch ostatních, kdy chodí do školy. V ideálním případě je dobré vyhradit dopoledne pro úkoly a teprve odpoledne se věnovat dalším aktivitám.

Hry pro děti

V seberozvoji dětí hrají velkou roli právě hry, neboť podporují jejich fantazii a kreativitu. Při hraní her ratolesti zároveň obvykle zapojí nejen nervovou soustavu, ale i ruce, případně jiné části těla.

To, jakou hru zvolíte, záleží především na věku vašich dětí. Pro menší děti bývá zábavou účastnit se běžných povinností rodičů, se kterými jim mohou pomáhat. V podstatě je to pro ně jakási hra na dospělého, při které rozvíjejí své motorické činnosti.

Hry, které děti předškolního věku kromě účasti na domácích pracích jistě ocení, zahrnují například hledání určeného předmětu doprovázené slovy samá voda nebo přihořívá, dále hádání, jaké jste zvířátko nebo jaké zvířátko jsou vaše ratolesti, či oblíbená aktivita s názvem Čáp ztratil čepičku, měla barvu, barvičku – uhodni jakou.

Většina menších dětí si navíc mnohdy vystačí hraním s vlastním hračkami, s legem nebo s různými stavebnicemi. Děti školního věku už se bez problému zabaví kartami, pexesem nebo deskovými hrami a zábavou na několik dní mohou být například také puzzle. Pokud máte větší byt či dům, děti si můžou třeba i několik hodin hrát na schovávanou.

Tvoření s dětmi

Při tvorbě se fantazii meze nekladou. Pro menší děti jsou kreativní aktivity důležité především proto, že jim umožní vyjádřit to, co slovy ještě popsat nedokážou. Jednou z možností je tvoření z papíru. Na internetu jistě najdete nespočet návodů, jak poskládat například Origami, stejně zábavné pak může být i vystřihování různých motivů z bílého nebo barevného papíru.

S blížícími se Velikonocemi se navíc nabízejí nejrůznější motivy kraslic a velikonočních zajíčků. Výtvory nakonec můžete zužitkovat jako dekoraci vašeho domova.

Když nebudou děti zrovna stříhat, mohou například malovat či kreslit své oblíbené postavičky nebo cokoli jiného, co jim fantazie dovolí. Další možností, zejména pro dívky, je šití hadrových panenek nebo panáčků, háčkování či pletení a pro trpělivější děti, spíše asi pro kluky, může být zábavou pro dlouhé chvíle třeba stavění modelů letadel, ať už z lega, ze sirek nebo jiných materiálů.

Upečte si něco dobrého

Kdy jindy, než když jste zavřeni doma, máte lepší příležitost naučit své ratolesti péct? Připravte si bábovku, koláč nebo třeba kváskový chléb bez lepku. Starší děti to možná zvládnou brzy samy a ty menší se alespoň rády zúčastní. Pečení dokonce můžete pojmout jako rodinnou aktivitu a zapojit se může více členů domácnosti.

Na téhle aktivitě je skvělé především to, že kromě samotného procesu tvoření je odměnou chutný výsledek, který ocení celá rodina. Třeba se nakonec z pečení stane zvyk, který vám dlouhodobě usnadní práci v domácnosti. Další variantou může být také vaření, a to třeba příprava oblíbených polévek.

Fyzické aktivity

Možná vašim dětem doma chybí právě pohyb a sportovní aktivity. V současné době ale naštěstí existuje spousta videí, například na youtube.com, podle kterých si vaše ratolesti mohou zacvičit jógu či kardio lekce nebo si dokonce zatančit. Kromě toho, že tato služba nabízí spoustu cvičení v českém jazyce, nepřeberné množství fyzických aktivit pro děti zde najdete především v angličtině, což dětem umožní přiučit se nová anglická slovíčka a fráze, které se můžou do budoucna hodit.

Máte-li dům se zahradou a venku je přijatelné počasí, vaše možnosti jsou mnohem početnější, jelikož si děti na zahradě můžou házet nebo kopat s míčem, zahrát si třeba badminton, pokud máte vybavení, nebo si třeba jen zaběhat.

Čtení a předčítání knížek

Čtení knih je další prospěšnou aktivitou pro rozvoj dětí každého věku. Pokud vaše děti ještě číst neumí, můžete jim jednoduše předčítat. Pokud vaše ratolesti umí číst zatím jen pomalu, zvolte jako zábavnější formu vzájemné předčítání, při kterém každý z vás přečte určitou část textu. Stejně tak si mohou sourozenci předčítat mezi sebou.

Ať už si vaše děti čtou samy, nebo čtete vy s nimi, je důležité věnovat pozornost výběru knížky, aby odpovídala věku vašich potomků. Knihy pro starší děti mohou být příliš obtížné na čtení a knížky pro mladší ratolesti zase naopak nemusí upoutat jejich pozornost. V obou případech je kniha s velkou pravděpodobností bavit nebude. Výběr knih by měl být sice na vás, ale bude dobré, když dětem poskytnete možnost zvolit si to správné čtení z více žánrů a témat, ať samy sáhnout po knize, která jim bude blízká.

Reorganizace věcí

Čas strávený doma lze využít mnoha způsoby a jedním z nich je i úklid úložných prostor. Zkuste vaše děti zaúkolovat, aby si přeskládaly věci na poličkách, uklidily si šuplíky a případně protřídily věci, které už nějaký čas nepoužívají a jen zabírají místo. Stejně tak si mohou protřídit i šatník.

Zda je dobré se některých věcí zbavit, byste asi měli posoudit spíše vy, nicméně vaši potomci mohou prohledat šatník a najít věci, které jim už jsou malé nebo jsou třeba děravé. Dále si mohou oblečení přeskládat tak, aby nejen vypadalo úhledněji, ale také aby se například zimní věci postupně odsunuly stranou a do popředí se vyskládalo oblečení, které budou nosit na jaře a následně v létě.