Nitroděložní tělísko není určeno jen ženám po porodu. Jaké jsou jeho výhody?

0

Nitroděložní tělísko je momentálně jednou z nejspolehlivějších antikoncepčních metod, přesto se zatím do obliby většiny žen nedostalo. A to hlavně proto, že jeho uživatelky v minulosti provázelo mnoho zdravotních komplikací. Dnes je metoda na mnohonásobně vyšší úrovni a zdravotní rizika jsou téměř nulová. Oproti pilulkám má navíc tělísko celou řadu výhod. Mimo jiné tu, že je k dispozici jeho hormonální i nehormonální verze.

Co je to nitroděložní tělísko?

Nitroděložní tělísko je velké jen několik málo centimetrů a obvykle má tvar písmene T. K dispozici jsou však i jeho kulaté verze. Obvykle se skládá z umělé hmoty a vzácných kovů, nejčastěji z mědi, stříbra a zlata. Jak už název napovídá, tělíska se zavádějí dovnitř dělohy, kde lokálně zabraňují průniku spermií a oplodnění vajíčka.

Podle gynekologů se jedná o jednu z nejúčinnějších metod antikoncepce, která je srovnatelná se sterilizací. Na rozdíl od ní má však jen dočasný účinek. V případě, že se žena rozhodne otěhotnět, lze tělísko kdykoli vyjmout, přičemž dochází k velmi rychlé obnově plodnosti.

Existují dva typy nitroděložních tělísek, a to:

  • Hormonální
  • Nehormonální

Hormonální nitroděložní tělísko

Hormonální tělísko obsahuje malé množství hormonu, který zabraňuje spermiím prostoupit přes děložní hrdlo do dělohy tím, že zvyšuje vazkost hlenu. Samotné tělísko pak v děloze působí jako cizí těleso, kolem kterého se hromadí bílé krvinky. Ty pak útočí na spermie, kterým se podařilo dostat přes bariéru. Uvolňující se hormon navíc zabraňuje růstu děložní sliznice, dochází tak jen k velmi slabému krvácení či dokonce k jeho úplné absenci.

Nehormonální nitroděložní tělísko

Nehormonální tělíska mají různé tvary, opět ale převládají „téčka“. I v tomto případě tělísko v děloze působí jako cizí předmět, čímž přitahuje bílé krvinky, které se následně vrhají na spermie. Tento efekt je umocněn vzácnými kovy, kterými je tělísko vybaveno, nejčastěji pak měď, jež je pro spermie toxická a brání jim v cestě do pohlavního ústrojí ženy.

Zavedení nitroděložního tělíska

Tělísko se zavádí do dělohy v období menstruace, a to hned z několika důvodů. Kromě toho, že je v tu dobu dobře prostupný kanál děložního hrdla, je během menstruace téměř stoprocentní jistota, že žena není těhotná. K zavedení se používá speciální úzká trubička připomínající brčko.

K zavedení tělíska není nutná anestezie, gynekolog tak učiní ambulantně během běžné návštěvy ordinace. Zavedení je bezbolestné, těsně po něm se však může objevit špinění či diskomfort. Oba tyto příznaky ale během krátké doby odezní, pokud se tak nestane, měla by žena kontaktovat svého lékaře.

Po zavedení tělíska mohou nastat určité změny ve vašem cyklu, například se může objevit nepravidelné krvácení. Není se však čeho obávat. Jakmile si tělo na přítomnost tělíska zvykne, což se děje zhruba po 6 měsících, cyklus se ustálí. V případě hormonálního tělíska může krvácení úplně vymizet.

Dříve, než si necháte tělísko zavést, nezapomeňte svého lékaře informovat, pokud:

  • Jste prodělala infarkt nebo mrtvici
  • Máte vrozené onemocnění srdce nebo srdečních chlopní
  • Máte problémy se srážlivostí krve nebo užíváte léky na její snížení
  • Máte vysoký krevní tlak
  • Nedávno jste rodila nebo v současnosti kojíte
  • Máte silné migrény

Vyjmutí nitroděložního tělíska pak opět provádí lékař, a to zpravidla pomocí speciálních vláken, která po zavedení vyčnívají z dělohy do pochvy. Jejich délka může být upravena tak, aby nepřekážela partnerovi při pohlavním stylu, obvykle se vlákna zkracují na 2 centimetry, což je dostatečně daleko pro komfort partnera i ženy, která si je schopná vlákna v případě potřeby sama nahmatat. Po vyjmutí tělíska dochází k obnovení menstruace a už následující měsíc je žena schopna počít.

Pro koho je nitroděložní tělísko vhodné?

Donedávna byl tento druh antikoncepce vhodný jen pro ženy po porodu, nově jej mohou využívat i ženy, které se v budoucnu otěhotnět teprve chystají. Nitroděložní forma antikoncepce je vhodná zejména pro ty ženy, které nechtějí myslet na pravidelné užívání pilulek, nehormonální verzi pak využijí ty, jež prodělaly trombózu či plicní embolii. Pro ty je užívání hormonální antikoncepce vyloučené.

Výhody nitroděložního tělíska

Největší předností nitroděložní antikoncepce je, že žena nemusí myslet na její pravidelné užívání. Tělíska se totiž zavádějí na dobu několika let. Na druhou stranu, pokud se žena rozhodne otěhotnět, je možné jejich okamžité odstranění. Nespornou výhodou je i jeho vysoká spolehlivost, kterou disponuje hlavně hormonální verze. Ta nehormonální zase představuje vhodnou alternativu pro ty ženy, které hormonální antikoncepci z nějakého důvodu užívat nesmějí.

Nevýhody nitroděložního tělíska

Zatímco tělíska obsahující hormony snižují intenzitu menstruačního krvácení, tělíska s obsahem kovů krvácení naopak prodlužují. Je navíc o poznání silnější. Další nevýhodou je, že při vyjmutí tělíska z dělohy může vzácně dojít k jejímu poranění, výjimečně může z dělohy i vypadnout. Nehormonální tělíska navíc postrádají některé výhody, jako je:

  • Ochrana před nádory a cystami vaječníků
  • Ochrana před záněty rodidel
  • Ochrana před mimoděložním těhotenstvím

Tuto formu antikoncepce nemohou používat ženy, které mají nevysvětlitelné krvácení dělohy nebo vrozené vady dělohy. Tělíska, která obsahující měď se nesmějí zavádět ženám, které mají alergii na měď. Dále je třeba zvýšené opatrnosti, pokud žena trpí chronickými a opakujícími se infekcemi dělohy a vejcovodu, je promiskuitní, má velké myomy dělohy, silné a bolestivé menstruační krvácení nebo pokud prodělala mimoděložní těhotenství.

Nitroděložní tělíska

Nitroděložní tělísko Mirena

Mirena je hormonální nitroděložní tělísko, které má tvar písmene T. Obsahuje váleček, z kterého se denně uvolňuje malé množství hormonu levonorgestrelu, který působí převážně na děložní sliznici. Do krevního oběhu se téměř nevstřebává. Je proto vhodná i pro ty ženy, které z nějakého důvodu nesmějí užívat estrogeny.

Je vhodná pro ženy s normálním cyklem a pro kojící ženy po porodu. Intenzivně snižuje sílu krvácení a může být zavedena na dobu až 5 let. Cena nitroděložního tělíska Mirena je 6 500 korun.

Nitroděložní tělísko Jaydess

Jaydess je rovněž hormonální tělísko ve tvaru písmene T. Stejně jako Mirena i toto tělísko pravidelně uvolňuje levonorgestrel, je ale o něco menší, díky čemuž se snadněji zavádí. Je určeno i pro ženy, které doposud nerodily. Funkční zůstává po dobu 3 let a stojí 5 500 korun.

Nitroděložní tělísko Levosert

Kromě toho, že hormonální tělísko Levosert představuje účinnou ochranu před otěhotněním, zabraňuje také každoměsíčnímu růstu děložní sliznice, čímž výrazně snižuje intenzitu menstruačního krvácení. Díky působení hormonu levonorgestrelu zhušťuje cervikální hlen, takže jím spermie nedokáží projít, a zabraňuje ovulaci. Zavádí se na dobu tří let.

Nitroděložní tělísko Gynefix

Nehormonální variantu mezi nitroděložními tělísky představuje třeba Gynefix, který postrádá pevné plastové tělo a raménka. Díky svému inovativnímu designu má méně vedlejších účinků a velmi dobře se adaptuje na tvar dělohy. Je menší než ostatní tělíska, a tak je vhodné i pro ženy, které doposud nerodily. Systém, který je funkční 5 let, vyjde zhruba na 4000 korun.