24. týden těhotenství: vyšetření na těhotenskou cukrovku

0

Pro vaše děťátko představuje 24. týden těhotenství zcela zásadní milník ve vývoji. O tomto okamžiku totiž hovoříme jako o hranici viability plodu, což znamená, že v případě, že by došlo k předčasnému porodu, je dítě už schopné přežít mimo dělohu. V tomto týdnu je ideální čas pro stále více oblíbený 3D a 4D ultrazvuk a také na test na vyloučení těhotenské cukrovky.

Jak se vyvíjí miminko?

Kromě toho, že 24. týdne těhotenství představuje hranici, do kdy je ze zdravotních důvodů možné ukončit těhotenství, je rovněž milníkem viability plodu. To jednoduše řečeno znamená, že je poprvé schopný přežít mimo dělohu. Reálné šance jsou ale stále poměrně nízké (1:4 či 1:5), a tak je i nadále důležité, aby dítě zůstalo v bezpečí matčina těla.

Hlavním problémem předčasného porodu by totiž byly nedostatečně vyvinuté plíce, ve kterých se teprve začínají tvořit krevní cévy a pokračuje proces dozrávání plicních sklípků, které budou hrát důležitou roli při výměně kyslíku. V plicích se v tomto období rovněž tvoří látka zvaná surfaktant, která snižuje povrchové napětí a brání tak smrštění sklípků a následnému kolapsu plic. Aby bylo dítě schopno samostatně dýchat, musí ji mít v plicích nejdřív dostatečné množství.

Tip pro nastávající maminku: Začátek druhé poloviny těhotenství je ideální dobou pro shánění dětského lékaře. Toho ideálně hledejte v blízkosti svého bydliště, aby byl po ruce v případě akutních potíží.

Dítě i nadále přibývá na váze a vzhledem na první pohled už velice připomíná novorozence, který poprvé spatří svět ve 40. týdnu těhotenství.  Momentálně váží něco kolem půl kilogramu a měří zhruba 25 centimetrů. Svou velikostí tedy připomíná žlutý meloun. Na jazyku se mu tvoří chuťové pohárky. Kůže na těle je stále velmi tenká a jsou skrze ni vidět orgány, žíly i kosti. V průběhu dalších týdnů se stane neprůhlednou.

Během 24. týdne těhotenství budete pravděpodobně silně pociťovat pohyby dítěte. To má v břiše stále dost prostoru, a tak se převaluje ze strany na stranu, otáčí vzhůru nohama a kope nohama. V následujících týdnech se prostor plodu bude postupně zmenšovat, a tak se zmírní i jeho „akrobatické kreace“.

Co se děje s maminkou?

Jak se datum porodu blíží, stále rychleji přibýváte na váze. Momentálně rychlostí přibližně půl kilogramu za týden. V tomto období vás kromě běžných těhotenských problémů, jakými jsou hemoroidy či křečové žíly, může trápit také zadržování vody v těle. To se projevuje nepříjemnými otoky, které se nejvíce objevují na končetinách, mohou ale lehce postihnout i oblast obličeje. Důležité je častěji odpočívat, pokud možno tak s podloženýma nohama.

V důsledku zvětšující se váhy může u některých žen docházet k prosáknutí a uvolnění oblasti pánevního pletence. To může v některých případech vést až k rozvolnění spony stydké, což se následně projevuje bolestmi v podbřišku, v kříži a někdy i na vnitřních stranách stehen. Důsledkem toho rovněž dochází ke změně chůze, která může připomínat „kachní“.

Tip pro nastávající maminku: Prsy se vám za dobu těhotenství mohou zvětšit až na dvojnásobnou velikost. Nezapomeňte si proto postupně upravovat velikost podprsenky. V případě větších prsů ji noste i na noc. Ideálně sahejte po těch, které disponují širokými ramínky.

Vyšetření v 24. týdnu těhotenství

Kromě pravidelných návštěv prenatální poradny, které by měly následovat každé čtyři týdny, vás mezi 24. a 28. týdnem těhotenství čeká také vyšetření v podobě orálního glukózového tolerančního testu (oGTT), který slouží k odhalení těhotenské cukrovky. Přes jeho složitý název, který může nejednu nastávající maminku vyvést z míry, se není čeho bát. Test totiž spočívá jen ve vypití 75 gramů glukózy rozpuštěné ve vodě. Zhruba po dvou hodinách lékař vyšetří hladinu krevního cukru. Aby byl test co nejefektivnější, musí být prováděn na lačno.

Ačkoli se oGTT zpravidla provádí mezi 24. a 28. týdnem těhotenství, některé ženy jej postupují již mezi 16. a 18. týdnem. Děje se tak u žen, u kterých se vyskytuje více rizikových faktorů najednou. Mezi ty patří: