Pálení žáhy v těhotenství způsobuje vysoká hladina těhotenského hormonu a rostoucí plod. Co na něj pomáhá?

0
Pálení žáhy v těhotenství způsobuje vysoká hladina těhotenského hormonu a rostoucí plod. Co na něj pomáhá?
Shutterstock

V těhotenství je běžné zažívat obtíže s trávením, zejména pokud jde o pálení žáhy. To může být způsobeno hormonálními změnami a rostoucím plodem, který tlačí na váš žaludek, ale také stravováním. Nepříjemné pocity spojené s pálením žáhy můžete zmírnit tím, že upravíte svůj jídelníček a životní styl. Sáhnout lze rovněž po některých bylinkách, ačkoliv někdy je nejlepší navštívit vašeho lékaře, který vám doporučí vhodné léky.

Jak se projevuje pálení žáhy v těhotenství?

Nejspíš jste čekaly, že se s příchodem těhotenství dostaví ranní nevolnost, otékání kotníků a prsa nabydou na objemu. Na pálení žáhy způsobené špatným trávením jste ovšem možná připravené nebyly.

Jak samotný název napovídá, pálení žáhy neboli kyselé trávení se projevuje jako pálivé víření, které začíná za hrudní kostí a postupuje po vašem jícnu, tedy trubicí spojující hrdlo s žaludkem. Tyto kyseliny se někdy dokonce dokážou dostat až do krku.

Trápí vás pálení žáhy?

Další typické příznaky pálení žáhy

Kromě pocitu pálení, které může trvat několik minut až několik hodin, můžete také:

  • Hodně říhat
  • Cítit se nafouknuté
  • Mít kyselou chuť v ústech
  • Pociťovat bolesti v krku
  • Hodně pokašlávat

Co způsobuje pálení žáhy v těhotenství?

Pokud jste jedly k večeři kořeněné jídlo, pravděpodobně to vaší situaci nepřilepšilo, jelikož právě kořeněná jídla mohou pálení žáhy zhoršit. Pocit ohně v jícnu, který zažíváte, však více než s papričkami jalapeños souvisí s hormony. Máte-li pocit, že je něco v nepořádku, můžeme vás ujistit, že pálení žáhy není v těhotenství nic neobvyklého a rozhodně v tom nejste samy.

Podle jedné studie zažívá pálení žáhy až 45 % nastávajících matek. A pokud jste před těhotenstvím tyto problémy s trávením již zažily, je pravděpodobnější, že se s nimi budete potýkat i během těhotenství. Nejčastěji se projevují během druhého a třetího trimestru, ale setkat se s nimi můžete kdykoliv.

Hormony způsobující pálení žáhy

Progesteron, který je rovněž nazývaný „těhotenský hormon“, protože se podílí na vyživování vašeho plodu, je zároveň hlavním viníkem pálení žáhy v souvislosti s těhotenstvím. Působí totiž jako uvolňovač svalů. V případě pálení žáhy může tento hormon uvolnit svalový prstenec zvaný pylorický svěrač, který uzavírá žaludek od vašeho jícnu.

Když jíte nebo pijete, sval se normálně otevírá a nechává obsah putovat do žaludku, než se pevně uzavře. Ale vysoké progesteronové hladiny, které proudí tělem v období těhotenství, mohou způsobit, že svalová ochablost umožní žaludeční kyselině zpětný tok do jícnu a dokonce i do krku. Díky progesteronu se také obsah v žaludku drží déle, než je obvyklé. Čím více se trávení zpomaluje a žaludek zůstává delší dobu plný, zvyšuje se šance na pálení žáhy.

Rostoucí dítě a vliv na pálení žáhy

Jak se vaše děloha rozšiřuje s rostoucím dítětem, v podstatě soutěží o prostor s některými dalšími orgány. Vaše rostoucí děloha tak může vyvíjet tlak na žaludek, což zvyšuje pravděpodobnost uvolňování kyselin do jícnu, zvláště pokud je žaludek plný. Čím více děloha roste, tím je pravděpodobnější, že se váš žaludek stlačí a způsobí pálení žáhy.

Co na pálení žáhy v těhotenství?

Abyste zamezily pálení žáhy v těhotenství, je dobré zlepšit vaše trávení tím, že změníte své stravovací návyky. Může pomoci jíst místo velkých porcí často malá jídla, nejíst až tři hodiny před spaním a při jídle sedět rovně, aby jídlo lépe klouzalo do žaludku.

Omezení nápojů obsahující kofein a kořeněných nebo mastných jídel může rovněž pomoci zmírnit příznaky. Alkohol a kouření byste měly vyřadit ze svého života úplně a v jídelníčku byste měly omezit také česnek, citrusové plody, rajčata, čokoládu a perlivé nápoje.

Pálení žáhy – mléko

Mnozí lidé se mylně domnívají, že na pálení žáhy pomáhá vypít sklenici mléka. Opak je však pravdou. Mléko, jež je bohaté na vápník, způsobuje, že žaludek produkuje ještě více kyseliny, což vaše obtíže pouze zhorší. Mléko se při obtížích s pálením žáhy tedy rozhodně nedoporučuje.

Bylinky na pálení žáhy

Pokud byste raději než po lécích sáhly po přírodní léčbě, vyzkoušet můžete například zázvor, který dokáže kyseliny v žaludku neutralizovat. Zázvor v těhotenství není škodlivý, pokud si ho dopřáváte v přiměřeném množství.

Další bylinkou, která by měla pocity pálivosti zmírňovat, je heřmánek, který je taktéž prospěšný při nejrůznějších potížích s trávením. O vhodnosti užívání bylinek v těhotenství a jejich dávkování se vždy raději poraďte se svým lékařem. Další bylinky, které zmírňují pálení, jsou:

  • Lišejník islandský
  • Lékořice lysá
  • Řebříček obecný
  • Arnika horská

Jedlá soda na pálení žáhy

Jedlou sodu používaly na pálení žáhy už naše babičky, proto lze tuto babskou radu považovat za velice efektivní. Sodu stačí rozmíchat s vodou a vypít. Poté by se měla dostavit úleva. Jedlá soda ovšem způsobuje změnu pH v krevním oběhu, tudíž by neměla být užívána jako jediná pomoc. Pokud byste ji chtěly užívat dlouhodobě, je namístě se poradit se svým lékařem o vhodném dávkování.

Kdy navštívit lékaře při pálení žáhy v těhotenství?

Pokud se vám nepodařilo zklidnit pálení žáhy změnou životního stylu a stravování, lékař vám může doporučit léky na pálení žáhy, které jsou považovány za bezpečné během těhotenství. Přestože některé léky na pálení žáhy jsou volně dostupné v lékárně, můžete dostat předpis na silnější dávku, pokud se lékař domnívá, že je to opodstatněné, a především vám doporučí takové léky, které jsou bezpečné pro vás i vaše dítě v období těhotenství.

Zdroje: zdravi.euro.cz, healthline.com